کاهش بارشهای بهاری امسال نسبت به میزان نرمال بارشها در سالهای گذشته، نگرانی از تشدید تنشهای آبی در بخش کشاورزی و تامین آب شرب روستاهای مناطق کوهستانی گیلان را افزایش داده است.
بر اساس آمارها متوسط بارندگی ایران ۲۵۰ میلیمتر ثبت شده که این میزان بارندگی در گیلان یک هزار و ۶۱ میلی متر بوده است. این درحالیست که طبق پیش بینیهای کارشناسان سازمان آب منطقه ای، در سال ۱۴۰۰ متوسط سرانه آب قابل دسترس در این استان به دو هزار و ۶۵۴ متر مکعب می رسد. ازاینرو باتوجه به روند نزولی سرانه آب قابل دسترس در گیلان چنانچه برنامهریزی های مناسب برای مهار، بهره برداری و مدیریت بهینه آب زراعی انجام نشود، بروز تنشهای آبی در استان اجتناب ناپذیر است.
این نگرانی موجب شد مدیریت ستاد بحران استانداری گیلان اعتباری ۴۰ میلیارد تومانی برای مقابله با تنش آبی احتمالی در استان اختصاص دهد. اما تنش آبی بیشتر مناطقی را تهدید می کند که کشاورزی آن به صورت سنتی آبخور است.
در حالیکه آمارهای شرکت آب و فاضلاب کشور حاکی از فاصله زیاد شاخص های توزیع آب روستایی در گیلان با ۲.۷۷ (دو و هفتاد وهفت صدم) درصد برخوداری است، «سید محسن حسینی» مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گیلان از بروز تنش آبی برای ۳۱۳ روستای گیلان اظهار نگرانی کرد.
حسینی افزود: در برخی از شهرها و روستاها که آب شرب از چشمه تأمین میشود به دلیل کاهش نزولات جوی، آبدهی چشمهها رو به کاهش بوده و ممکن است با شروع فصل گرم سال، با چالش کمبود آب مواجه شویم.
حسینی در ادامه به مرور اظهار کرد: در گیلان ۵۶۰ روستا از محل چشمههای تامین آب میشوند که پیش بینی میکنیم ۳۱۳ روستای مناطق کوهستانی با تنش آبی در بخش آب شرب مواجه شوند. برای جبران این موضوع تانکرهای آبرسانی، توزیع آب بسته بندی و بهسازی چشمهها را در دستور کار قرار دادیم.
وی با بیان اینکه تنش آبی در شهرهای گیلان کمتر است افزود: تصفیه خانه بزرگ سنگر آب شرب ۱۴ شهرو ۱۹۸ روستای گیلان را تامین میکند که منبع تامین آب آن از سد آیت الله بهجت است و در حال حاضر ذخیره خوبی دارد.
وی با تأکید به بحث مدیریت آب در شهرها و روستاهای گیلان بیان کرد: در فصل گرما تامین منابع آب شرب برای استان پرباران گیلان با دشواری مواجه خواهد شد به همین خاطر ازشهروندان تقاضای صرفه جویی داریم.
حسینی افزود: ۱ میلیون و ۷ هزار خانوار گیلانی شهری و روستایی مشترک /اب شرب استان هستند.
از سوی دیگر گیلان با برخورداری از ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری و ۳.۳ درصد جمعیت کشور تنها ۷.۱ درصد منابع آب تجدید شونده را در اختیار دارد که ۶۳ درصد آب موجود را صرف آبیاری کشاورزی میکند. برای جلوگیری از تنش آبی دراین بخش «وحید زارع» مدیرآب و خاک جهاد کشاورزی پیشتر به مرور گفته بود: ترمیم و تعریض مرزهای شالیزاری برای افزایش نگهداری نزولات جوی در صورت لزوم استفاده از پوشش های پلاستیکی با رعایت ملاحظات زیست محیطی، همکاری و همیاری و مشارکت زارعان با همدیگر برای لایروبی انهار فرعی و مسدودیت خروجی زهکشها، استفاده از آبهای سطحی ناشی از نزولات جوی از جمله راهکارهای جلوگیری از تنش آبی در بخش کشاورزی استان خواهد بود.
در گیلان ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار نفر از مردم استان در یک هزار و ۷۱۸ روستا و ۵۲ شهر از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردارند.