در سالهای اخیر همزمان با آغاز برداشت برگ سبز چای از باغات شمال کشور، واردات چای خارجی و عرضه چایهای سنواتی به بازار، مشکلات زیادی را برای باغداران در فروش این محصول به همراه داشت.
تاکنون خودداری دولت از اعلام به موقع نرخ و قیمت پایین برگ سبز چای و عدم پرداخت به موقع مطالبات چایکاران توسط کارخانجات از مهمترین معضلات چایکاران گیلانی بوده است.
با این وجود امروز استاندار گیلان به چایکاران وعده داد: ضمن اینکه از ورود چایهای سنواتی به بازار جلوگیری خواهد کرد،کارخانجات چای نیز حق تعطیلی کارخانه خود را نداشته و باید به موقع آن را بازگشایی کنند و اگر توانایی اداره آن را ندارند باید کارخانه را اجاره دهند. زیرا مطالبات چایکار باید به هر نحوی شده پرداخت شود.
« اسدالله عباسی» در جلسه با اعضای سازمان چای کشور، هیئت مدیره سندیکای کارخانجات چای و چایکاران اظهار کرد: چای سنواتی فقط برای کمپوست است و اجازه نمیدهم این چای وارد بازار مصرف شود لذا اگر فردی چای سنواتی را وارد بازار کند از طریق مراجع قضایی با آن فرد برخورد کرده و به هیچ عنوان کوتاه نمیآیم.
وی با تأکید بر لزوم توجه به تحقق شعار سال در حوزه کشاورزی در کشور افزود: توجه به تولید، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران یکی از سیاستهای دولت سیزدهم بوده و در این خصوص اقدامات خوبی انجام شده است که نمونه بارز آن افزایش ۳۰ درصدی قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای بوده است.
لازم به ذکر است: در سال گذشته ۴۲ هزار تن چای خارجی به کشور وارد شد. امسال طبق مصوبه شورای قیمتگذاری، برگ سبز چای درجه به ازای هر کیلو ۱۸ هزار تومان و برگ سبز چای درجه ۲ به ازای هر کیلو ۱۵ هزار تومان اعلام شده است.
به گفته«حبیب جهانساز» رییس سازمان چای کشور امسال دولت ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان خرید تضمینی برگ سبز چای را پیش بینی کرده است.
بر اساس آخرین آمار در استانهای گیلان و مازندران بالغ بر ۵۵ هزار چایکار وجود دارد؛ وسعت باغهای چای این ۲ استان حدود ۲۵ هزار هکتار است؛ برداشت برگ سبز چای هر ساله در سه چین بهاره، تابستانه و پائیزه انجام میشود.
سالانه حدود ۳۰ هزار تن چای خشک استحصال میشود، مصرف چای در کشور طور میانگین حداکثر ۱۰۰ هزار تن است