گیلان دارای جاذبههای طبیعی بسیار زیادی از جمله تالابها است. تالاب سوستان در لاهیجان با طبیعتی بکر یکی از این تالابهاست که علیرغم استقبال گردشگران و زیستگاه برخی آبزیان و پرندگان مهاجر به دلیل فقدان مدیریت مشخص در معرض خشکی و نابودی قرار گرفته است.
در این باره فارس نوشت: درحالیکه آب زراعی ۴۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه سوستان لاهیجان توسط تالاب سوستان تأمین میشود به دلیل مشخص نبودن متولی نامشخص متأسفانه این تالاب در معرض خشکی و نابودی هزاران ماهی قرار گرفته است.
این در حالیست که دراین تالاب گیاهان مردابی و درختان جنگلی وجود دارد که محل زندگی آبزیان و پرندگان به دلیل وجود آب شیرین است.
به گفتهی « نورالله اکبری» سرپرست فرمانداری لاهیجان، آب این تالاب به دلیل راه نداشتن به دریا به میزان بارش باران بستگی دارد و لذا در فصل زمستان بسیار پر آب است. اما به دلیل کاهش بارش باران، حوزهی آب ریز این تالاب با کمبود آب مواجه شده و به جهت تأمین آب زراعی شالیزارها ، ارتفاع سطح آب به ۶۰ سانتیمتر رسیده است.
نورالله اکبری افزود: خشکی عجیب تالاب سوستان به حدی است که اگر در چند روز آینده چارهای برای حل معضل بیآبی آن اندیشیده نشود شاهد نابودی کامل این تالاب خواهیم بود.
اما به گفته مسؤولان جهاد کشاورزی، تالابهای سوستان، عینک و همچنین یک تالاب در آستارا زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست هستند اما مسؤولان محیطزیست گیلان، تالاب سوستان به همراه تالاب عینک را زیر نظر محیط زیست ندانسته و این تالاب در حال حاضر زیر نظر جهاد کشاورزی است.
گفتنی است بنا بر اعلام سرپرست فرمانداری شهرستان لاهیجان، حوزهی گردشگری تالاب مربوط به شهرداری، حفظ زیستگاه پرندگان و آبزیان با محیط زیست و کنترل مدیریت آب با جهاد کشاورزی است.
سال گذشته نیز با کاهش سطح آب تالاب سوستان، هفت هزار ماهی که در دو سال گذشته در این تالاب وارد و پرورش داده شده بودند به دلیل کمبود اکسیژن موجود تلف و از بین رفتند که این امر با واکنش فعالان محیطزیست لاهیجان و استان گیلان مواجه شد. از سوی دیگر تالاب سوستان درچند سال اخیرشاهد رشد و گسترش آفت آزولا بود. این آفت گیاهی موجب جلوگیری از نفوذ نور و کاهش اکسیژن برای آبزیان موجود در داخل تالاب میشود.