رهاسازی ۱۵۰ میلیون قطعه از بچه ماهیان تولید شده مراکز بازسازی ذخائر گیلان، شامل گونههای تجاری استخوانی و استروژن بومی در ورودی رودخانههای معین استان آغاز شد و روند آن تا پایان شهریور ماه ادامه دارد.
«کوروش خلیلی» مدیرکل شیلات گیلان، در این مورد گفت: عرصه فعال مراکز بازسازی ذخایر گیلان، در حال حاضر نزدیک به ۴۰۰ هکتار است که امکان تولید ۲۰۰ میلیون قطعه انواع بچه ماهی را به روش تکثیر و لاروی کالچر در استخرهای خاکی نگهداری و پرورش لارو فراهم میکند.
رودخانههای گیلان شرایط ایدهآلی برای تکثیر ندارند
خلیلی با بیان اینکه بیشترین درصد تولید، تکثیر و رهاسازی بچه ماهی با هدف احیاء ذخایر و اقتصادی نگهداشتن شغل صید و صیادی، با بیش از ۶۰ درصد متعلق به ماهی سفید است افزود: در حال حاضر زیستگاه آبزیان و گونههای مختلف ماهی در گیلان به شدت تخریب و آلوده شدهاند. از طرفی مداخلات انسانی و توسعه شهرنشینی و گسترش استفاده از سموم کشاورزی این حجم تخریب را هر ساله افزایش داده است.
مدیرکل شیلات گیلان، صید بیرویه و صید غیرمجاز را مهمترین عامل کاهش جمعیت آبزیان دریای خزر ذکر کرد. به گفته او رودخانههای استان مأمن اصلی ماهیهای استخوانی خزر هستند که شرایط ایدهآلی برای تکثیر ندارند. در این زمینه مسائلی از جمله آلودگیهای زیستمحیطی، فاضلابها و رهاسازی رسوبات معادن نیز اثرگذار بوده است.
بر اساس آمار شیلات، از ابتدای فصل صید در ۲۵ مهرماه ۱۴۰۳ تا ۱۳ فروردینماه امسال، ۲ هزار و ۹۳۸ تن انواع ماهیان استخوانی در سواحل گیلان از آستارا تا چابکسر صید شد.
شغل صید و صیادی در گیلان در خطر نابودی
این در حالی است که مجموع صید ماهیان استخوانی در گیلان طی سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به بیش از ۷۶۰۰ تن رسیده بود. این مقدار صید توسط پرههای صادی گیلان در فصل ۱۴۰۲-۱۴۰۳ حدود ۳۲۰۰ تن انواع ماهیان استخوانی به ارزش ۹۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
آمارها از کاهش شدید صید ماهیان استخوانی دریای خزر به خصوص در دو سال اخیر حکایت دارد. شیلات گیلان همواره اعلام کرده بدون بازسازی و رهاسازی بچه ماهیان، شغل صید و صیادی در سواحل استان از بین خواهد رفت.
اوایل اسفند ۱۴۰۳ شیلات گیلان از کاهش ۴۰ درصدی میزان صید ماهیان استخوانی نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داده بود. روندی که بر اساس آمار اعلام شده صید، در دو ماه پایانی فصل صید یعنی اسفند ۱۴۰۳ وفروردین ۱۴۰۴ تغییری نکرد.
لازم به ذکر است؛ گیلان یک مرکز اختصاصی ماهیان استخوانی، یک مرکز اختصاصی ماهیان استروژن همچنین یک مرکز بازسازی ذخائر ترکیبی و اختصاصی ماهیان در شهرستان رشت و سیاهکل دارد.
این استان از کانونهای مهم صیادی در شمال کشور است و ۴۷ شرکت تعاونی پره با چهار هزار صیاد در ۳۰۰ کیلومتر آبهای ساحلی آن به صید ماهی میپردازند.