در هفته جاری یک کامیون حامل 700 قطعه الوار قاچاق چوب درختان جنگلی به وزن 20 تن ، درحال حرکت از تالش به تبریز توسط نیروهای گشت منابع طبیعی تالش و آستارا و پلیس آگاهی آستارا متوقف شد. افزایش قاچاق چوب از جنگلهای استان درحالی اتفاق افتاده که قاچاقچیان چوب با تغییر شیوه و شگردهای جدید به برش چوب ها درقطعات کوچکتر و حمل آنها به وسیله خودروهای سواری و پراید اقدام میکنند.
سرهنگ «محمد قربانی لرد» فرماندهی یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان با بیان این مطلب به مرور گفت: طی 8 ماهه گذشته بیش از 27 هزار و 25 اصله درخت درمناطق مختلف استان کشف شد که نسبت به مدت مشابه 3 درصد رشد داشته است. دراین خصوص 1332 نفر دستگیر و 1024 فقره پرونده قضایی تشکیل شده است. دراین بخش نیز رشد 41 درصدی داشتیم. در بخش محصولات فرعی نیز بیش از 63 هزار کیلو پالت و چوب کندوی عسل در استان کشف شده است.
فرماندهی یگان حفاظت با بیان اینکه بیشتر دستگیر شدگان مرتبط با قاچاق چوب از روستاییان و جوامع محلی درمجاورت جنگلهای استان هستند، گفت: شیوع کرونا و بیکاری و افزایش قیمت چوب منجر به افزایش قاچاق از جنگلهای استان شده است. متاسفانه این افراد به مدت کوتاهی بازداشت و با پرداخت جریمه بار دیگر به قاچاق چوب مبادرت میکنند.
وی ادامه داد: 20 درصد کشفیات انجام شده در استان مربوط به قاچاق چوبهای وارد شده به گیلان بوده است. با توجه به اینکه 5 کارخانه بزرگ چوب در استان وجود دارد، از شهرهای دیگر کشور از جمله اصفهان ، ارومیه و الماس نیز چوب بدون مجوز وارد استان شده است.
قربانی بیشترین کشفیات انجام شده را مربوط به مبادی ورودی استان و درشهرستانهای تالش، آستارا، رودسر و رشت عنوان کرد و گفت: عمدتا گونه های صنوبر، راش، توسکا دست کاشت و طرح های جنگلداری بخش خصوصی درمعرض قاچاق چوب قرار دارند.
گفتنی است امروز مانور تشدید اقدامات و مقابله با قاچاق چوب در جنگلهای استان از سوی یگان حفاظت منابع طبیعی استان و با مشارکت دستگاه قضایی، بسیج، یگانهای حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی درسطح مبادی ورودی استان برگزار شد. گیلان دارای ۵۶۵ هزارهکتار جنگل و ۲۲۴ هزارهکتار مرتع است. براساس برنامهی ششم توسعه ، سهم استان گیلان در زراعت چوب 6600 هکتار پیش بینی شده است. همچنین ۴۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی و جنگلی گیلان نیز توسط اشخاص حقیقی به زراعت چوب اختصاص پیدا کرده است.