کشاورزان تالشی در انتظار آب برای شخم بهاره

36 درصد شالیزارهای گیلان تجهیز و نوسازی شده اند

0 393

شخم اراضی کشاورزی وعملیات خزانه گیری نشاء برنج مطابق با تقویم زراعی از 15 فررودین ماه در گیلان شروع شد. بنابر آمارهای سازمان جهاد کشاورزی گیلان، همزمان با شروع بهار و شرایط مناسب آب و هوایی تا به امروز 65 درصد(حدود 154 هزار و 700 هکتار) از اراضی شالیزاری گیلان به زیر شخم زمستانه و بهاره رفته است.

در حالی کشاورزان گیلانی، خود را برای نشا برنج در سطح 238 هزارهکتار از اراضی شالیزاری آماده می‌کنند که هرسال به دلیل مسایل مالی و ارثی، میزان زیادی از شالیزارهای گیلان دچار تغییر کاربری می‌شوند و از میزان مساحت این اراضی کاسته می‌شود. این در حالیست که با تسطیح و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و وجود آب مناسب در فصل کاشت تا حدود زیادی از تغییر کاربری و فروش اراضی شالیزاری کاسته می‌شود.

با توجه به شروع فصل نشا در گیلان، وضعیت اجرای برنامه تسطیح و آماده سازی اراضی کشاورزی را از جهاد کشاورزی گیلان جویا شدیم.

 «مجتبی شاه نظری» مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این رابطه به مرور پاسخ داد: طبق برنامه زمان بندی، عملیات تسطیح و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی استان در حال اجرا است و تاکنون در 87 هزار هکتار از اراضی استان این برنامه اجرا شده است. برای امسال نیز تسطیح 900 هکتار در دستور کار قرار گرفته که همزمان با شروع فصل نشا، عملیات اجرای آنها در دست اقدام است و به هیچ عنوان از برنامه عقب نیستیم.

شاه نظری با تأکید به اینکه از لحاظ آماری از سطح 238 هزارهکتار اراضی شالیزاری گیلان تا کنون 36 درصد کارتسطیح اراضی انجام شده گفت: برخی از مناطق استان مستعد اجرای تسطیح اراضی نیستند و فقط 50 تا 60 درصد اراضی گیلان از این امکان برخوردارند، ازاینرو به نسبت وجود اراضی مستعد تاکنون 70 درصد شالیزارهای گیلان تجهیز و نوسازی شده‌اند.

مدیر آب و خاک جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به اینکه یکی از مشکلات کشاورزی گیلان کمبود نیروی یدی و جوان است افزود: با تسطیح و تجهیز اراضی، بکارگیری مکانیزاسیون و ماشین آلات کشاورزی برای عملیاتهای مختلف کاشت تا برداشت برای کشاورزان فراهم می‌شود. اجرای این طرح تاثیر به سزایی در کاهش هزینه تمام شده محصولات کشاورزی وکاهش اشکال غیرهندسی و مرزها دارد.

از سوی دیگر امروز خبر رسید کشاورزان لیسار تالش با کمبود آب برای شروع شخم شالیزارها مواجه هستند. در پی وقوع سیل در تالش بسیاری از سردهنه‌های کشاورزی در این شهرستان تخریب‌ شدند و با وجود آغاز فصل کشاورزی تاکنون هیچ اقدامی در جهت بازسازی نقاط آسیب ‌دیده صورت نگرفته است‌. این درحالیست که کمبود آب و تأخیر در شروع کار کشاورزی مشکلات بسیاری ازجمله بروز تنش آبی در بین کشاورزان به دنبال دارد. شاه نظری در پاسخ به دسترسی کشاورزان به آب مناسب برای شخم بهاری گفت: با توجه به سرریز شدن آب سد سفید رود از وضعیت مناسبی برای آبیاری مزارع و شروع نشاء برخورداریم و با هماهنگی شرکت آب منطقه‌ای در مناطقی که مزارع به مرحله آب تخت وارد شده‌اند از آب مازادی که روانه دریا می‌شود برای تسطیح و آبیاری استفاده می‌کنیم.

وی افزود: سیلاب سال گذشته در تالش خسارتهای زیادی را در حوزه‌ی زیرساختها و تاسیسات کشاورزی تالش وارد کرد و تلاش کردیم منابعی را ازمحل حوادث سیل برای جبران خسارتهای تاسیسات آبرسانی و سردهنه‌ها فراهم کنیم. در حال حاضر اقداماتی برای مرمت سردهنه‌ها در این منطقه انجام شده است.

گفتنی است گيلان ۲۳۸ هزار هكتار زمين شاليزار دارد كه از اين ميزان، ۱۸۰ هزار هكتار آن از طريق كانال هاي آبرساني از آب سد سفيدرود آبياري مي شوند و بقيه نيز از آب بندان‌ها و رودخانه هاي داخلي استان استفاده مي كنند. شهرستان رشت بزرگترین شهرستان برنج‌خیز کشور است اما توسعه میکانیزاسیون در این شهرستان کمتراز میانگین استانی است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.