افزایش تصادفات و فقدان آمبولانس در محور زیباکنار؛

این جاده همچنان قربانی می گیرد

0 ۱۱

رانندگی در مسیر جاده‌ای زیباکنار در کنار تمام محبوبیت و جذابیت‌های سال‌های دور، درختان توسکا و مگنولیای سر به فلک کشیده و تابلوهایی که مسیر دریا را نشان می‌دهند، روی دیگری هم دارد؛ رویی که این روزها با دیدن بنرهای چندین جوان با نوار مشکی در گوشه‌وکنار مسیر، بیشتر به چشم می‌آید. جوانانی که در عنفوان جوانی می بایست در شور و نشلط زندگی باشند؛ اما حالا تصویرشان بر بنرهای حاشیه همین جاده دیده می‌شود.

 

مردم منطقه زیباکنار سال‌هاست به دلیل مشکلاتی از جمله عرض کم جاده، نبود نور کافی، کمبود نظارت پلیس و تاخیر آمبولانس، با نگرانی از این مسیر تردد می‌کنند؛ مسیری که تقریبا هر هفته شاهد تصادف‌هایی است که گاهی صحنه‌های هولناک آن، آدم را به یاد فیلم‌های هالیوودی می‌اندازد.

 

***

«علی آلوسی» 46 ساله از اهالی قدیمی روستای خشک اسطلخ- زیباکنار، درباره افزایش حجم ترافیک در منطقه به «مرور» می‌گوید: شاید چندین سال پیش زیباکنار تنها پنجشنبه و جمعه‌ها شلوغ می‌شد، اما در این چند سال اخیر، هر روز شلوغ و پرتردد و همراه با ترافیک است. هم مجتمع‌های تجاری منطقه آزاد را می‌توان دلیل آن دانست، هم تعداد بالای ویلاها و شهرک‌ها و مسافرت‌های آخر هفته!

 

وی درباره تصادفات اخیر زیباکنار می‌گوید: یکی از این تصادف‌ها مربوط به پسر یکی از دوستانم بود؛ جوان پرنشاط و موفقی بود. تصادف دوم هم به فاصله سه روز بعد مربوط به پسرعموی همین نوجوان بود که با موتور در این جاده تصادف کرد و هر دو متاسفانه از دنیا رفتند.

 

«مریم رمضانی» 29 ساله از اهالی روستای چونچنان-زیباکنار نیز با اشاره به تجربه شخصی خود درباره کمبود خدمات اورژانسی می‌گوید: پدر همسرم نیمه‌شب دچار ایست قلبی شد. به دلیل اینکه آمبولانس و مرکز اورژانس نزدیک نبود، نتوانستیم او را به‌موقع به بیمارستان برسانیم و متاسفانه از دنیا رفت. وی افزود: از طرف دیگر، آمبولانس بیمار را به بیمارستان کوثر آستانه می‌برد که آن هم امکانات کافی ندارد که با عدم انتقال به بیمارستان فرقی ندارد.

 

شاید چندین سال پیش زیباکنار فقط پنجشنبه و جمعه‌ها شلوغ می‌شد، اما در این چند سال اخیر، هر روز شلوغ و پرتردد و همراه با ترافیک است. هم مجتمع‌های تجاری منطقه آزاد را می‌توان دلیل آن دانست، هم تعداد بالای ویلاها و شهرک‌ها و مسافرت‌های آخر هفته

 

«فاطمه بزرگی» 35 ساله از اهالی قدیمی روستای چونچنان- زیباکنار منطقه در مورد وضعیت جاده‌ها به مرور اظهار می‌کند: مهم ترین مشکل وضعیت نور و روشنایی در شب‌هاست. در خیلی از بخش‌های جاده و نور کافی وجود ندارد. تابلوهای راهنمایی و رانندگی هم در مسیر نیست.

 

وضعیت جاده اصلی این منطقه از نظر روشنایی، عرض مسیر و ایمنی، مشکلات جدی دارد؛ مشکلاتی که در فصل پاییز و زمستان با تردد آزادانه حیوانات در جاده اصلی و در بهار و تابستان با افزایش چشمگیر حجم سفرها و خودروها بیشتر می‌شود.

«فرهاد بوستانی» عضو شورای روستای چونچنان-زیباکنار با اشاره به این نکته در مورد وضعیت جاده‌های زیباکنار به مرور می‌گوید: نبود روشنایی کافی یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش خطر تصادف در این منطقه است.

 

به‌طوری‌که در پاییز و زمستان و در شب‌های بارانی و مه، دید رانندگان کم می‌شود و همزمان حیوانات اهلی مانند گاو، اسب و گاومیش در جاده کیاشهر- زیباکنار تردد می‌کنند. چون بخش‌هایی از این مسیر در مجاورت اراضی کشاورزی و محدوده پارک ملی بوجاق قرار دارد و حیوانات از مسیرهای فرعی متعدد شب ها وارد جاده می‌شوند.

 

وضعیت جاده اصلی این منطقه، از نظر روشنایی، عرض مسیر و ایمنی، مشکلات جدی دارد؛ مشکلاتی که در فصل پاییز و زمستان با تردد آزادانه حیوانات در جاده اصلی و در بهار و تابستان با افزایش چشمگیر حجم سفرها و خودروها بیشتر می‌شود

 

به دلیل توانایی استتار این حیوانات در شب حتی امکان تشخیص این حیوانات از نزدیک هم به سختی برای رانندگان ممکن نیست. او می‌گوید؛ طی سال‌های گذشته بارها شاهد حضور حیوانات در جاده بوده و حتی شاهد چندین تصادف منجر به مرگ در شب‌های تاریک این جاده فرعی پرتردد بوده است.

 

بوستانی در مورد پیگیری حل مشکلات مربوط به جاده اضافه می‌کند: «مردم، شوراها و دهیاری‌های منطقه طی سال‌های گذشته درخواست‌های زیادی در این زمینه ارایه کرده‌اند، اما تاکنون اجرای گاردریل در این مسیر پر حادثه کیاشهر- زیباکنار به نتیجه نرسیده است.

 

این عضو شورا نقاط حادثه خیز زیباکنار را مناطقی بیان کرد که فاقد نور کافی هستند. همچنین در تقاطع‌های ورودی روستاها و مسیرهای فرعی. تقاطع چونچنان به روستای خشک اسطلخ فقط یک تابلو دارد “به سمت ساحل” و هیچ نور و هیچ زیر ساخت برقی وجود ندارد بارها برای مردم به خصوص مسافران نا آشنا به منطقه باعث تصادف شده است.

 

او اضافه کرد: بخش‌های که زمین‌های زراعی و باغات به جاده اصلی متصل شده‌اند و باعث ورود حیوانات اهلی به جاده اصلی می‌شود. در برخی از این نقاط حتی سرعت‌گیر نیز وجود ندارد، نصب سرعت‌گیر بدون مجوز شورای ترافیک امکان‌پذیر نیست و دهیاری‌ها نمی‌توانند به صورت خودسرانه اقدام به نصب آن کنند.

 

به گفته بوستانی در سال‌های اخیر در مورد موضوع عدم نور کافی معابر زیباکنار بارها نامه رسمی ارسال شده است و آخرین نامه برای اداره راهداری و منطقه آزاد کاسپین بوده و یکی هم برای یکی از نمایندگان مجلس بوده است.

 

وی می‌افزاید: ما به عنوان دهیار و شورا وظیفه پیگیری داریم و نه اجرای کار، درخواست‌های ما مربوط به روشنایی و ایمن‌سازی میان بخشداری، فرمانداری، راهداری و سازمان منطقه آزاد انزلی در رفت‌وآمد است و ابهام در منبع و دستگاه تامین اعتبار در اجرای پروژه، روند اجرای کار را طولانی و عملا در چرخه ابهام گرفتار کرده است.

 

عضو شورای چونچنان: فقط در یک ماه از تابستان اخیر، ۱۰ تصادف در این منطقه رخ داده که سه نفر در این حوادث جان خود را از دست داده‌اند. با توجه به جمعیت و حجم بالای تردد در منطقه، وجود تنها یک دستگاه آمبولانس در امین‌آباد غیرمنطقی است

 

وی در اشاره به عملکرد منطقه آزاد انزلی که حدودا یک سال است که زیباکنار مجدد زیر نظر آن قرار گرفته می‌گوید: رویکرد سازمان منطقه آزاد نسبت به دوره پیش که این منطقه تحت نظر آن بود دچار تحولی اساسی شده است و به لحاظ آماری فعالیت‌های این دوره یک ساله با تمام 5 سالی که در دوره پیش ما زیر نظر منطقه بودیم برابری می‌کند. روکش آسفالت، تخصیص اعتبارات برای زمین ورزشی، اگو بندی و زیر ساخت برای دفع آب‌های سطحی از جمله اقداماتی که توسط سازمان منطقه آزاد انزلی انجام شده است.

 

«کیوان بزرگی» عضو دیگر شورای روستای چونچنان در مورد وضعیت کمبود آمبولانس به مرور می‌گوید: فقط در یک ماه از تابستان اخیر، ۱۰ تصادف در این منطقه رخ داده که 3 نفر در این حوادث جان خود را از دست داده‌اند. سال گذشته یک جوان 28 ساله اهل زیباکنار به دلیل دیر رسیدن آمبولانس از دنیا رفت.

وی با اشاره به جمعیت و حجم بالای تردد در منطقه، وجود تنها یک دستگاه آمبولانس در امین‌آباد را غیرمنطقی دانست و با اشاره به تصادف دو نوجوان در هفته های گذشته پیش رخ داده می‌گوید: حدود دو ساعت طول کشید تا آمبولانس به محل حادثه برسد؛ در حالی‌که در حوادث رانندگی، همه می‌دانیم که ثانیه‌ها می‌توانند در حکم مرگ و زندگی تعیین کننده باشند. یک آمبولانس پاسخگوی نیاز این منطقه با این وسعت و حجم بالای توریست و تردد جاده ای نیست.

 

«امید عاشوری» دهیار چونچنان درباره بودجه وضعیت روشنایی معابر به مرور می‌گوید: حدود سه سال است ردیف بودجه‌ای که پیش‌تر امکان استفاده از آن برای تعویض لامپ‌های معابر وجود داشت، حذف شده و دهیاری دیگر امکان تامین هزینه‌های مربوط به روشنایی را مانند گذشته ندارد.

 

وی می‌افزاید: دهیاری همچنان در حد توان برای تعویض لامپ‌های سوخته اقدام می‌کند، اما ایجاد دکل‌های جدید روشنایی به زیرساخت‌هایی مانند ترانس برق نیاز دارد که هزینه آن با توان مالی دهیاری متناسب نیست.

 

به گفته عاشوری، سال گذشته نیز با پیگیری‌های انجام‌شده، سازمان منطقه آزاد برخی تجهیزات و لامپ‌های مورد نیاز را در اختیار دهیاری قرار داده است، اما برای تامین روشنایی مسیرهای فاقد زیرساخت، نیاز به تخصیص اعتبار و ورود دستگاه‌های مسوول وجود دارد.

 

دهیار چونچنان: حدود سه سال است ردیف بودجه‌ای که پیش‌تر امکان استفاده از آن برای تعویض لامپ‌های معابر وجود داشت، حذف شده و دهیاری دیگر امکان تامین هزینه‌های مربوط به روشنایی را ندارد

 

به گفته او چهارخطه شدن محور زیباکنار را مهم‌ترین درخواست برای ارتقای ایمنی جاده عنوان کرد و گفت: اجرای این طرح می‌تواند حجم زیادی از تصادفات را کم کند. ایجاد مسیر چهار خطه و جداسازی مسیرهای رفت‌وبرگشت با بلوار هم راهکاری دیگری‌ست که می‌تواند مانع انحراف خودروها به مسیر مقابل شود و نظم حرکتی بیشتری ایجاد کند.

 

در همین رابطه «ساسان مصلح» دهیار روستای خشک‌اسطلخ- زیباکنار با اشاره به شدت حوادث رانندگی در منطقه، به «مرور» می‌گوید: بعد از هر حادثه، مردم انتظار دارند در محل سرعت‌گیر نصب شود. حتی با توجه به اتفاقات اخیر، شاید در روستای خشک اسطلخ ۱۴ یا ۱۵ سرعت‌گیر دیگر هم لازم باشد، اما راهکار اصلی این نیست.

 

او معتقد است: وقتی سرعت غیرمجاز در منطقه دیده می‌شود و نظارت کافی وجود ندارد، طبیعی است که تخلفات افزایش پیدا کند. افرادی بدون گواهینامه موتورسواری می‌کنند، برخی موتورسواران کلاه ایمنی ندارند یا حتی به سن قانونی نرسیده‌اند، اما برخورد موثری با این تخلفات صورت نمی‌گیرد.

 

مصلح با اشاره به توریستی بودن منطقه و حجم بالای تردد خودروها می‌گوید: «در تعطیلات، حجم تردد در این منطقه بسیار بالاست و مسافران زیادی وارد منطقه می‌شوند، اما حضور پلیس راهنمایی و رانندگی به‌صورت محسوس نیست. به‌ خصوص در ساعات شب که بسیاری از رانندگی‌های پرخطر اتفاق می‌افتد، نبود نظارت بیشتر خودش را نشان می‌دهد.

 

مصلح یکی دیگر از راهکارهای مهم را نصب و فعال‌سازی دوربین‌های کنترل سرعت می‌داند. او به دوربین محدوده سه‌ راه امین‌آباد اشاره می‌کند و می‌گوید: حدود دو سال است که دکل دوربین نصب شده، اما هنوز دوربین راه‌اندازی نشده است.

 

مصلح در پاسخ به این‌که اگر قرار باشد تنها چند اقدام فوری برای کاهش تصادفات انجام شود، چه مواردی باید در اولویت قرار گیرند، می‌گوید: اول بحث نظارت است؛ حضور پلیس، برخورد مناسب با تخلفات و نصب و فعال‌سازی دوربین‌های کنترل سرعت.

 

او معتقد است؛ این اقدامات در کنار اصلاح روشنایی و زیرساخت‌های جاده‌ای می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی در کاهش حوادث داشته باشد و تاکید می‌کند که برای حل مساله نباید تنها به نصب سرعت‌گیر اکتفا کرد.

 

به دنبال پیگیری‌های انجام شده به منظور گفت‌وگو و دریافت پاسخ از مدیرکل راهداری استان، پاسخ ارسالی از سوی روابط عمومی این سازمان تنها ذکر این بود؛ منطقه زیباکنار و راه‌ها و مسیرها در محدوده مناطق آزاد قرار دارند و مناطق آزاد هم قوانین خاص خودشان را دارند و فقط جهت همکاری، گاهی اوقات پرسنل راهداری همکاری می‌کنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.