جولان دامهای سرگردان با زباله های عفونی

ساحل قروق، دفنگاه زباله شهرداری تالش؛

38

دپوی زباله در ساحل قروق شهرستان تالش در فاصله کمتر از ۲۰ متری دریا یکی از مشکلات بزرگ محیط زیستی منطقه است که بعد از گذشت ۳ دهه همچنان چوب بی‌تدبیری‌ دفن و رها سازی زباله و نبود کارخانه کمپوست را در منطقه می‌خورد.

 

ساحل قروق در روستای «قروق» از توابع بخش مرکزی(هشتپر) شهرستان تالش و در جنوب غربی دریای خزر واقع شده که در گذشته با نام بندر کرگانرود شناخته می‌شد. اگر این روستا تا پیش از این با سواحل زیبایش معروف بود اما سالها تخلیه زباله درآن علاوه بر آلودگی محیط زیست و آب‌های زیرزمینی، پارادوکس عجیبی از همجواری دریا، ساحل و زباله در منطقه برای بومیان منطقه ایجاد کرده و اکنون به جای آنکه مهیای گردشگری و اشتغالزایی باشد، به محلی برای رها سازی انواع زباله و گاوهای زباله خور تبدیل شده که منظره ناخوشایندی را به تصویر کشیده است.

 

اگرچه سالهاست رها سازی و عدم ساماندهی زباله در این ساحل از مشکلات دیرینه و قدیمی منطقه است و تازگی ندارد اما اکنون مشاهده رها سازی زباله های عفونی بیمارستانی و پرخطر در آن  به نگرانی های فعالین محیط زیستی در منطقه افزوده است.

 

به گفته فعالین محیط زیست تالش؛ رها سازی زباله بدون ساماندهی و خاک پاشی در سالهای گذشته مشکلاتی را برای اهالی به وجود آورده بود که شهرداری برای مدت کوتاهی به خاک پاشی و بهسازی منطقه اقدام کرد. اما اکنون نه تنها این بهسازی انجام نمی‌شود بلکه عدم حصارکشی اصولی و بدون نظارت منجر به رها سازی دام های سرگردان شده و حتی دامها از زباله تغذیه می‌کنند.

رها سازی و عدم ساماندهی زباله در این ساحل از مشکلات دیرینه و قدیمی منطقه است و تازگی ندارد اکنون رها سازی زباله های عفونی بیمارستانی و پرخطر درآن به  خوراک دامهای اهالی تبدیل شده و بر نگرانی های فعالین محیط زیستی افزوده است

جایگاه جداگانه دفن زباله های عفونی، مصوبه ای که اجرا نشد

«حامد حسنی» یک فعال محیط زیست تالش در این رابطه به مرور گفت: اخیرا شاهد هستیم زباله های عفونی بیمارستانی بدون امحا و بی خطرسازی در این دفنگاه رها شده اند.

 

در حالیکه زباله های عفونی بیمارستانی باید با دستگاه اتوکلاو  بی‌خطر سازی شوند و با توجه به اینکه بیمارستان نورانی تالش از مراکز جدید است و طبق قوانین می‌بایست به این دستگاه مجهز باشد معلوم نیست چرا این زباله ها به این شکل در منطقه رها شده اند. حتی طبق مصوبه مدیریت پسماند شهرستان و شبکه بهداشت قرار بود زباله های عفونی در جایگاهی جدا از ساحل قروق ساماندهی شوند نه اینکه به این شکل در این دفنگاه رها شوند.

 

این فعال محیط زیست همچنین به بلاتکلیفی احداث کارخانه کمپوست تالش بعد از ۲۰ سال اشاره کرد و گفت: کمبود تجهیزات و امکانات مدیریت پسماند در شهرداری‌های غرب گیلان، دفن غیراصولی زباله و مشکلات محیط زیستی در این شهرها، بخشی از چالش‌هایی است که در خصوص زباله‌های شهری غرب استان وجود دارد. متاسفانه در این میان احداث کارخانه کمپوست تالش چندین سال است که به تعویق افتاده و متاسفانه محیط زیست هیچ نظارتی بر این موضوع ندارد.

تا زمانی که ما در بیمارستان این زباله ها را بی خطر سازی می‌کنیم فقط مسوولیت داریم و اتفاقاتی که بعد از آن بر سر این زباله ها در محل دفن می‌آید به شهرداری مرتبط است.

زباله های عفونی برای بیمارستان نیست

در عین حال پیگیری مرور از چگونگی رها سازی بدون امحا زباله های عفونی بیمارستانی ما را به خانم حسینی پور کارشناس بهداشت محیط بیمارستان نورانی تالش رساند.

در حالیکه مشاهدات میدانی و فیلم های انتشار یافته در فضای مجازی به روشنی از رها سازی زباله های عفونی در این ساحل حاکی است، اما این کارشناس با تایید مشاهده فیلم به مرور تاکید کرد: زباله های عفونی به بیمارستان نورانی تالش مربوط نیست و متعلق به مطبهای پزشکی خصوصی است.

خانم حسینی با بیان اینکه کلیه زباله های عفونی در این مرکز بیمارستانی امحا و بی خطرسازی  و سپس تحویل شهرداری تالش می‌شوند تاکید کرد: تا زمانی که ما در بیمارستان این زباله ها را بی خطرسازی می‌کنیم فقط مسوولیت داریم و اتفاقاتی که بعد از آن بر سر این زباله ها در محل دفن می‌آید به شهرداری مرتبط است.

زباله ها امحا شده اند. برای ما نیست

با این حال کارشناس مسوول پسماند شهرداری تالش که نخواست نامش ذکر شود با رد فیلم منتشر شده در اینستاگرام محلی این شهرستان به مرور تاکید کرد: طبق بررسی ها کلیه زباله های عفونی امحا شده به شهرداری تحویل داده می‌شوند و معلوم نیست این زباله ها از کدام شهر به این منطقه وارد شده اند.

وی با بیان اینکه مردم با تماشای این فیلم ذهنیت بدی پیدا کردند در پاسخ به سوال مرور مبنی بر اینکه چرا جایگاه جداگانه ای برای دفن و ساماندهی زباله های عفونی در این شهرستان پیش بینی نشده پاسخ نداد و تلفن را قطع کرد.

طبق مصوبه مدیریت پسماند شهرستان و شبکه بهداشت قرار بود زباله های عفونی در جایگاهی جدا از ساحل قروق ساماندهی شوند نه اینکه به این شکل در این دفنگاه رها شوند.

مدیریت ۶۰ درصدی زباله های گیلان

عدم ساماندهی و دفن بهداشتی و مهندسی زباله در دفنگاه های مختلف استان در حالیست که طبق گفته «شهرام توانا»، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان؛ روزانه فقط حدود ۶۰ درصد زباله های استان مدیریت می‌شوند .

وی روز گذشته به ایسنا گفت: روزانه حدود ۲۰۰۰ تن زباله در هفت پهنه پسماندی استان تولید می شود که حدود نیمی از آن مربوط به پهنه چهارم(رشت) و شهرهای انزلی و لاهیجان است.

وی با بیان اینکه در رشت و انزلی کارخانه بازیافت زباله فعال شده و محل دفن مناسبی را در لاهیجان ایجاد کردیم، تاکید کرد: برای سایر پهنه ها از جمله آستارا و تالش در سال های آینده برنامه داریم.

گفتنی است: روزانه به طور میانگین ۱۰۰ تن زباله در این شهرستان تولید می‌شود که پس از جمع‌آوری به منطقه ساحلی قروق منتقل می‌شود.

نظرات بسته شده است.