از تحویل اسناد تا نیمه تمام بودن کتابخانه ۱۸ ساله مرکزی رشت

در مراسم گیلان قلمرو سبز آبی ایران مطرح شد؛

0 529

نمایشگاه محلی استان گیلان با عنوان گیلان قلمروی سبز آبی ایران، در موزه کتاب و میراث مستند تهران با حضور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و تعداد زیادی از شخصیت‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و کارآفرین گیلانی افتتاح شد. این نمایشگاه تا تاریخ ۳۱ تیرماه در کتابخانه ملی برپا است در روز ابتدایی خویش شاهد حضور شخصیت های بسیاری از گیلان در تهران بود.
در همایشی که به این مناسبت برپا شد، رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تاکید بر ضرورت وجود سعه صدر در تاریخ نگاران، به وجود اسنادی ۷۰۰ تا ۸۰۰ ساله در این سازمان اشاره کرد و گفت: افتخار ما این است که بدون هیچگونه جهت گیری سیاسی و رویکرد خاصی از تاریخ محلی یکایک اقوام این سرزمین در کنار هم نگهداری می کنیم.

تلاش برای ثبت تاریخ محلی

” اشرف بروجردی” در آیین افتتاحیه نمایشگاه تاریخ محلی گیلان که صبح امروز در تالار قلم مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد ، ضمن خیر مقدم به مفاخر و چهره‌های شاخص علمی، سیاسی، فرهنگی، هنری و ورزشی خطه گیلان اظهار کرد: حضور یکایک اساتید، صاحبنظران و کسانی که در ساختن تاریخ ایران اسلامی و گیلان عزیز همت گماشتند را در این آیین مغتنم می‌شمارم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن ارج نهادن به تلاش و اهتمام تمامی نقش آفرینان در این عرصه، افزود: برای ما گیلان نه تنها به سبز و آبی بودن، دارا بودن محصولات، خطه مرزداری و تمام مفاخر بوده بلکه این استان به لحاظ تاریخی، ایستادگی‌ها، مقاومت‌ها و تلاش‌های ارزشمندی که در تمامی رویدادها و رخدادها داشته از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی با اشاره به تیرماه سال ۱۳۶۰ و شهادت استاندارگیلان و معاون وی، تصریح کرد: تمامی این شهامت‌ها و شهادت‌ها موجب شد تا این خطه پایدار باقی بماند. ما هیچگاه سیاه و سفید نمی‌بینیم. اسناد تولید شده می‌توانند برای آینده این سرزمین موثر باشند.
وی در ادامه به رسالت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اشاره و تصریح کرد: نام دیگر این سازمان «حافظه ملی ایرانیان» است که بر اساس آن حافظه تولید شده از دل اسناد اقصی نقاط کشور است.
وی افزود: آنچه که حافظه ملی ما را رقم می‌زند اسنادی است که از یکایک شهرها و قلمروهای این سرزمین از جمله گیلان، خوزستان، مازندران، بوشهر، یزد، غرب و شرق کشور و …. به دست آمده و لازم است در معرض دید و شنود مردم قرار گیرد.
وی با اعلام اینکه اهمیت تولید سند بر ماندگاری آن است، ادامه داد: باید گفت آنچه که در این میان دچار خدشه نمی‌شود اسنادی است که در برهه زمانی خاص تدوین می‌شوند. سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران حاصل تلاشها را نگهداری و به دست آینده منتقل می‌کند.
وی با طرح سوالی مبنی بر اینکه چرا توجه ما امروز بر تاریخ محلی بوده نه تاریخ ملی گفت: تاریخ ملی ما؛ دربرگیرنده تاریخ محلی یکایک اقوام و خورده فرهنگ‌ها بوده و لازم است اینها به هم مرتبط شوند.

به گفته بروجردی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همانند یک بند تسبیح بوده که دانه‌های آن فرهنگ‌های محلی است که می‌تواند کنار هم قرار گیرد و در نهایت حافظه ملت را به وجود آورد و افتخار ما این است که بدون هیچگونه جهت گیری سیاسی و رویکرد خاصی تمام اینها را باهم داریم.

همه نهادها موظف به تحویل اسناد کاغذی و الکترونیکی «گیلان» به کتابخانه ملی هستند

/تکمیل کتابخانه ی مرکزی رشت  ۱۸ سال انتظار برای

در ادامه سرپرست استانداری گیلان گفت: همه نهادها موظف هستند اسناد کاغذی و یا در قالب الکترونیکی خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تحویل دهند و معتقدیم استان گیلان تاریخ نانوشته و مفقود فراوانی دارد که با تلاش کتابخانه ملی و مردم؛ این اسناد و گنجینه ارزشمند شناسایی، حفظ و ثبت شود.

“ارسلان زارع” در مراسم افتتاح نمایشگاه محلی استان گیلان در موزه کتاب و میراث مستند کتابخانه ملی با عنوان گیلان قلمروی سبز آبی ایران، اظهار داشت: اسناد صفحات تاریخ ایران سربلند مملو از سوابق کهن تاریخی و نقش آفرینی‌های این انسانها و مردمان بزرگی است که علاوه بر پیشینه تمدنی، تاریخی و فرهنگی این کشور کهن؛ در دوران معاصر نیز گیلان در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی نقش آفرین بوده است.

وی ادامه داد: گیلان به واسطه وضعیت ژئوپلیتیکی و دروازه اروپا بودن، نقش مدرن سازی ایران زمین را نیز بر عهده داشته و به سبب اندیشه‌های آزادیخواهانه و سیاسی، مردم این استان فوج فوج برای نجات جنبش مشروطه به عنوان نخستین مردم ایران راهی پایتخت شدند و نهضت میرزا کوچک خان جنگلی نیز به فرموده رهبر معظم انقلاب: «مینیاتوری از جمهوری اسلامی بوده» که از گیلان زمین این نهضت با استقلال طلبی و آزادی خواهی نشآت گرفته است.

سرپرست استانداری گیلان با اشاره به تعبیر رئیس جمهور محترم که گیلان را سرزمین فخر ایران عنوان کرده است، گفت: همه می‌دانیم تلاشهای صورت گرفته گذشتگان همچون دکتر نگهبان که نگهبان باستان شناسی ایران بودند و از دهه ۳۰ و ۴۰ برای تهیه اطلس باستان شناسی ایران تلاش کردند، این مهم را بر سوابق گیلان و اهمیت این استان در جغرافیای فرهنگی ایران دوچندان کرده است.

زارع ادامه داد: گیلان شخصیت‌های ممتاز علمی، فرهنگی، دینی و سیاسی بسیاری در عرصه‌های گوناگون ملی معرفی کرده است که یکی از نمونه‌های آن دکتر محمد معین است.

وی تصریح کرد: مثلاً در عرصه علمی و دینی نیز چهره‌های برجسته بسیاری ظهور و بروز کرده اند نظیر آیت الله بهجت و محمدی گیلانی؛ و قطعا سازمان اسناد و و کتابخانه ملی با این ابتکار و به همراه سایر اقدامات ارزشمند دیگر با همکاری خیرین و اندیشمندان گام مهمی برای معرفی فرهنگ استانها بر عهده دارد و از این تلاشها تشکر می کنم.

سرپرست استانداری گیلان  در ادامه تصریح کرد: همچنین تاکید داریم که همه نهادها موظف هستند اسناد کاغذی و یا در قالب الکترونیکی خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تحویل دهند و معتقدیم استان گیلان تاریخ نانوشته و مفقود فراوانی دارد که با تلاش کتابخانه ملی و مردم؛ این اسناد و گنجینه ارزشمند شناسایی، حفظ و ثبت خواهد شود.

وی درباره ساختمان ۷ طبقه ای که از سال ۸۰ نیمه کاره در این استان رها شده است، با ابراز امیدواری از تخصیص بودجه ۵ میلیاردی از سوی سازمان برنامه و بودجه برای تکمیل این ساختمان از اختصاص بخشی از این ساختمان به فعالیت‌های اسنادی با محوریت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خبر داد.

اسناد محلی و ملی یادآور گذشتگان و گوشزد سختی آینده است/ من یک ناسیونالیست ام

نماینده  رشت در مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر نقش مهم سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای جمع آوری اسناد محلی و ملی، گفت: اسنادی که در این سازمان جمع آوری می‌شود گذشتگانمان را به یاد ما می‌آورد و سختی آینده را به ما نشان می‌دهد.

” غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی” در مراسم افتتاح نمایشگاه محلی استان گیلان در موزه کتاب و میراث مستند با عنوان گیلان قلمروی سبز آبی ایران، در شروع سخنرانی خود از هشت هزار شهید گیلانی یاد کرد و افزود: این شهیدان آسایش کنونی را فراهم کردند و بزرگانی نیز که در میان ما نیستند تاریخ ما را ساختند.

وی با اشاره به اینکه گیلانی‌ها بسیار شاد هستند، ادامه داد: برای این مراسم در نظر دارم دو مطلب را عنوان کنم که مورد اول از زحمات خانم بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تشکر می‌کنم و یک درخواست و تقاضا نیز دارم و به عنوان خادم مردم هر چه در توان دارم برایتان انجام می‌دهم و آن این است که شما وظیفه خطیری درباره اسناد گذشته، حال و آینده دارید و نباید تحت تاثیر حاکمیت قرار بگیرید تا تاریخ نویسان بتوانند واقعیت را بنویسند و در این تاریخ نویسی غلوی صورت نپذیرد.

وی با اشاره به چالش نداشتن تاریخ معاصر دقیق و اینکه نباید تاریخ را سیاه و یا سفید نوشت، ادامه داد: مثلاً باید بتوان میرزا کوچک خان را به خوبی بشناسیم یعنی بتوانیم قهرمانان گیلان و ایران را بهتر بشناسیم.

وی با خطاب قرار دادن اشرف بروجردی – رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی عنوان کرد: تقاضا داریم سازمان اسناد همه اسناد تاریخ معاصر را جمع آوری کند مثلاً هرچه درباره پهلوی اول است را بتوانیم مطلع شویم، و خواهش می‌کنم اجازه داده شود تاریخ درباره افراد قضاوت کند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با تقدیر از نام‌گذاری عنوان این مراسم به نام گیلان قلمروی سبز آبی ایران بیان داشت: بنده خود را یک ناسیونالیسم می‌دانم و باید برای گیلان و ایران بزرگ تلاش کنیم زیرا دارای ظرفیت‌ و پتانسیل‌های زیادی هستیم.

جعفرزاده با اشاره به وجود دریا، جنگل، دشت و صحرا در گیلان، افزود: ما اصرار داریم اکولوژی سبز استان را به همراه پتانسیل دریای آن استفاده بهتری شود و بتوانیم شمال و ایران را در جایگاه واقعی خود ارتقا دهیم.

این نماینده مجلس بیان کرد: اسنادی که در این مکان (سازمان اسناد و کتابخانه ملی) جمع آوری می‌شود گذشتگانمان را به یاد ما می‌آورد و سختی آینده را به ما نشان می‌دهد.

گفتنی است، نمایشگاه محلی استان گیلان با عنوان گیلان قلمروی سبز آبی ایران، در موزه کتاب و میراث مستند با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و تعداد کثیری از شخصیت‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و کارآفرین گیلانی افتتاح شد، این نمایشگاه تا تاریخ ۳۱ تیرماه در کتابخانه ملی برپا است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.