انتقاد نماینده تالش از بی توجهی به پروژه کنار گذر

0 485

تنها ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی کنارگذر تالش بعد از گذشت ۱۲ سال و بی توجهی دولت به این پروژه ملی، انتقاد«حسن محمدیاری» نماینده مردم تالش، رضوانشهر و ماسال در مجلس شورای اسلامی را در پی داشت.

اجرای پروژه کنارگذر تالش درحد فاصل جنوب شهر لیسار تا شمال تالش در چارچوب قرارداد تکمیلی بزرگراه پونل به تالش پیش از دهه ۹۰ شروع شد. این پروژه پس از یک وقفه ۸ ساله، از سال ۹۸ مجدد عملیات اجرایی آن از سر گرفته شد. اما تامین مصالح ساختمانی مهمترین چالش پروژه‌های عمرانی در حوزه‌ی راه و شهرسازی گیلان در شهرستان تالش است.

عضو مجمع نمایندگان گیلان درمجلس شورای اسلامی با تأکید به اینکه کنار گذر تالش یک پروژه کد دار و مصوب ملی است به مرور گفت: مصالح مورد نیاز تکمیل این پروژه به انحای مختلف در اختیار پیمانکار قرار نمی‌گیرد، این درحالیست که بخش زیادی ازمسیر تملک اراضی و زیر سازی شده است. در تامین مصالح ساختمانی این پروژه احمال شدیدی وجود دارد.

 محمد یاری با تأکید به مصوبه هیأت دولت در احداث این کنار گذر افزود: متأسفانه دولت به دلیل طولانی بودن مدت اجرای پیمان (۴۸ ماه) کنار گذر به آن بی توجهی می‌کند و به دنبال پروژه‌های دیگری با پیشرفت فیزیکی بالا و در زمان محدود‌تر تا پایان دولت است و این مساله برای مردم منطقه که سالهاست در انتظار تکمیل و بازگشایی کمرندی هستند قابل قبول نیست.

 این نماینده مجلس با اشاره به اینکه آنگونه که باید در خصوص تکمیل مصالح ساختمانی این پروژه تأکید نشده اضافه کرد: عملیات اجرایی کنارگذر تالش از ۱۲ سال قبل شروع شد و در این بین به مدت ۸ سال کل عملیات مسکوت باقی ماند. با وجود اینکه از سال ۹۸ پیگیری برای ادامه آن سرعت بیشتری به خود گرفته با این حال تنها یک کیلومتر از ۱۲ کیلومتر مسیر اجرایی شده است.

محمدیاری همچنین به دریافت مجوز قطع اشجار دراراضی منابع طبیعی و تملک اراضی در مسیر کنار گذر اشاره کرد وافزود: بسترها  فراهم و موانع پیش روی پروژه رفع شده است اما اراده‌ای برای تامین مصالح ساختمانی و تکمیل آن تا پایان دولت وجود ندارد. بطوریکه با وجود مصوبه استانداری در برداشت از مصالح رودخانه‌ای و کوهی، پیمانکار کنار گذر در برداشتها با محدودیت مواجه است.

 این نماینده مجلس تأکید کرد: احداث کنار گذر تالش به دلیل قرار گیری در کریدور شمال و درمسیر ترانزیت به کشورهای حاشیه خزر تحول عظیمی در غرب استان و اردبیل به دنبال دارد.

گفتنی است پیشتر اعلام شد دیگر پروژه‌های راه سازی شهرستان تالش از جمله محور پونل ارده جان، آسفالت اسالم، آسفالت گیسم و تقاطع اسالم در کنار بازسازی و ترمیم راه‌ها و پل‌های ارتباطی مناطق سیل زده روستایی به دلیل کمبود مصالح ساختمانی روند کندی را طی می‌کنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.