قطع برق و افزایش ضایعات صنایع گیلان

0 600

بیش از دو هزار واحد صنایع تبدیلی و غذایی در گیلان با ظرفیت فرآوری یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن در حال فعالیت است. به گونه‌ای که این حجم از تولید گیلان را به رتبه چهارم کشوری و از نظر تعداد پروانه های بهره برداری صنایع تبدیلی و غذایی رتبه اول کشوری رسانده است.

بااین حال محصولات غذایی و کشاورزی به لحاظ ساختار مواد تشکیل خود فساد پذیر هستند و هرگونه بی نظمی در قطع برق و نوسانات آن باعث صدمات جبران ناپذیری به بخش کشاورزی، کشاورزان و بالارفتن ضایعات و کیفیت محصولات وارد می‌کند.

در گیلان عمده صنایع تبدیلی وغذایی کوچک و متوسط ‌مقیاس بوده و با ظرفیتهای کمتر و به صورت فصلی و بیشتر در قطبهای کشاورزی فعالیت دارند و به شدت متکی بر وجود و سرعت تبدیل این مواداولیه هستند. از این رو هرگونه قطع برق یا نوسانات برق در این کارخانه ها از جمله کارخانجات چای، سردخانه‌ها و شالیکوبی‌ها و… بشدت هزینه‌های تولید و ضایعات را افزایش می‌دهد.

در بسیاری از موارد این واحدهای صنعتی از توان خرید یا توجیه فنی اقتصادی برای خرید ژنراتور برق برخوردار نیستند و این موضوع از جمله مواردیست که باید حتما به شکل کوتاه مدت و درازمدت در برنامه های حمایتی مدنظر قرار گیرد.

 از آنجایی که مشکل اصلی صنایع تبدیلی وغذایی گیلان در ساعات پیک مصرف برق است، به همین منظور لازم است با برنامه ریزی در مقوله قطعی برق در مورد زمان قطع برق با واحدهای تولیدی و صنعتی به توافق رسید. چرا که اگر این اتفاق در واحدهای تولیدی صنایع غذایی و تبدیلی انجام نگیرد مواد اولیه در مرحله ساخت دچارضایعات و مشکلات بهداشتی می‌شوند.

با توجه به اینکه واحدهای تولیدی با هزینه‌های مختلفی از جمله حقوق و دستمزد کارگران، هزینه‌های مالیاتی و تامین اجتماعی  روبرو هستند، در زمان قطعی برق این هزینه‌ها متوقف نمی‌شوند و تولیدکنندگان در پایان هر ماه ناگزیر به پرداخت این هزینه‌ها هستند.

علاوه بر موارد فوق در زمان قطعی برق و نوسانات ناشی از آن بسیاری از دستگاه ها و قطعات و سیستم‌های الکترونیکی و الکتروموتورهای ماشین آلات به طور کلی آسیب می‌بیند و در شرایط تحریم، امکان تهیه و جایگزینی آنها بسیار هزینه بر، دشوار و زمانبر است. ضرر و زیان ناشی از قطع برق واحدهای تولیدی و صنعتی بسیار هنگفت است و تولیدکنندگان را با مشکلات بسیار زیادی مواجه  کرده  که عمده‌ترین آن افزایش هزینه‌های تولید است .

از سوی دیگر تولیدات غذایی که در یک کارخانه تولید می‌شود باید الزامات بهداشتی لازم در آن رعایت شده باشد که عمل به آنها بدون برق امکان‌پذیر نیست، بنابراین از دولتمردان، مسئولین و مدیران اجرایی دست اندرکار در حوزه برق وانرژی انتظار می‌رود که قبل از قطع برق، به تولیدکنندگان اطلاع‌رسانی شده تا تدابیر لازم را اتخاذ کنند.

صنایع غذایی و تبدیلی گیلان ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر را مشغول به کار کرده‌اند و در صورت تداوم این نوسانات وضعیت اشتغال کارگران به مخاطره می‌افتد. هزار و ۴۰۰ کارخانه برنجکوبی، ۱۴۸ کارخانه چای، ۸۸ سردخانه نگهداری مواد غذایی، بیش از ۷۰ واحد فرآوری زیتون، ۲۲ واحد خوراک دام و طیور و ۲۰ واحد فرآوری لبنیات از جمله واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی استان گیلان هستند که ضرورت دارد متولیان امر توجه بیشتری به بهبود روند کار این واحدها در ایام خاموشی برق داشته باشند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.